Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Зарічанська громада» (код ЄДРПОУ: 04334809) був реорганізований і увійшов до складу Володимир-Волинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Офіційний сайт Зарічанської територіальної громади
припинила діяльність, увійшла до складу Володимир-Волинської громади

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Дата: 27.02.2019 21:15
Кількість переглядів: 283

Фото без опису

         21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Відзначення цього дня почальося з 2000 року з ініціативи ЮНЕСКО на «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності».

Історія цього свята є досить сумною. 1952 року влада Пакистану проголосила державною мовою – урду, мову яка була рідною лише для 3% населення країни. Це викликало обурення населення та привело до ряду демонстрацій протесту. Під час однієї з таких демонстрацій у м.Дакка 21 лютого 1952 року представниками поліції та військовими було вбито студентів-демонстрантів.

         В 1971р. після проголошення незалежності частини Пакистану (тепер Бангладеш) цей день відзначають як День мучеників. Всесвітня організація ЮНЕСКО за пропозицією Бангладешу проголосила 21 лютого 2000 року першем міжнародним днем рідної мови.

          У світі налічується більше 6000 мов, але майже половина з них никають через війни, міграції, депортації та змішування мов. Наша мова за різними даними займає 25 чи 32 місце за поширеністю серед мов світу. Загалом українською мовою володіють 41-45 млн. людей.

            Учні шкіл нашої громади приєдналися до відзачення цього світа. У опорному закладі «ЗОШ І-ІІІ ст. с. Суходоли» вчителі-філологи Стрельнікова Ірина Анатоліївна та Хандрук Ліна Василівна провели інтелектуальну гру «Магістри філологічних наук». Провели цікаві  конкурси «Швидкісний експрес», «Абревіатура ПК», «Чорна скринька», «Стійка сполука», «Мовний двобій». Гарні знання показали команди хлопців та дівчат та з рахунком 54/56 виграла команда хлопців.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

        У Вощатинській ЗОШ І ступеня цей день пройшов під гаслом"Розмовляєш українською? Так". У школі провели пізнавальний турнір "Барви українського слова"

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

В новосілківській ЗОШ І ступеня  Діти виконували різноманітні завдання, співали пісні та дізналися багато нового та цікавого про рідну мову.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано